Selamat Datang Ke Syaf Delight

Selasa, 30 April 2013

Salted Peanut Florentine

Sumber : Cuisine With  Fatimah Mokhter

Jom try.. (",)
SALTED PEANUT FLORENTINE

150 gm salted peanuts
70 gm butter
5 tbsp caster sugar ( I used golden sugar cane )
3 tbsp golden syrup
3 tbsp all purpose flour

Panaskan butter dan gula, kacau sehingga gula hancur. Masukkan golden syrup dan kacau lagi sehingga sebati . Masukkan tepung dan salted peanuts.

Ambil 1/2 tsp adunan dan leperkan dalam dulang pembakar yg telah dialas dgn baking paper. Pasti jarakkan antara satu sama lain kerana ia akan mencair n melebar utk membentuk lubang2 kecil.

Bakar pada suhu 160 C fan selama 8 minit atau sehingga florentine menjadi golden caramel colour. Biarkan ia sejuk di dalam dulang.

Peringatan : Florentine agak greasy ketika dibakar dan setelah dikeluarkan dari oven. So, apabila telah sejuk, toskan minyak di atas kitchen rolls.
"SELAMAT MENCUBA"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HAK CIPTA TERPELIHARA SYAF DELIGHT