Selamat Datang Ke Syaf Delight

Sabtu, 16 Jun 2012

Roti Peratha Kentang

Roti Peratha boleh dinikmati sebagai sarapan pagi mahupun minum petang..Jom kita ke dapur..


Bahan-Bahan
Untuk Roti
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 teh garam
1 sudu besar minyak masak
3/4 cawan air

Untuk Inti
1 biji kentang bersaiz besar
Setangkai daun sup/daun ketumbar
garam dan lada hitam secukup rasa

Cara-Cara
Untuk Roti
Campurkan tepung, garam dan minyak kedalam satu bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit, uli sampai menjadi satu doh lembut. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian.

Untuk Inti
Kupas kulit, potong kepada 4 atau 6 bahagian. Rebus sampai kentang empuk. Angakat kentang dari rebusan dan lenyek.
campurkan kesemua bahan untuk inti.Gaul sehinga semuanya mesra.

Untuk Roti Peratha
Canai doh roti setebal 2mm, masukkan inti kentang tadi.Bungkus dan jadikannya bulat seperti kuih pau.Buat sehingga habis.Rehatkan doh tadi selama 5 minit.

Panaskan plate pembakar bersama sedikit minyak.Canai doh tadi dan bakar sehingga masak atau nampak kekuningan.

** Letak minyak sedikit setiap kali hendak membakar roti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HAK CIPTA TERPELIHARA SYAF DELIGHT